sâmbătă, 23 aprilie 2011

OBICEIURI NEOBISNUITE DIN TIMPUL PASTELUI!

Risus Paschalis

Acest obicei ciudat isi are originea in Bavaria, in secolul al cincisprezecelea. Preotul includea in predica sa povestiri haioase, care provocau rasul audientei (Ostermärlein). Apoi vorbitorul extragea morala din poveste. Acest obicei a fost interzis de catre Clement al X-lea (1670-1676) si in secolul al optsprezecelea de catre Maximilian al III-lea si episcopii din Bavaria.

Ouale de Paste

Ouale de Paste erau aduse la masa in Ziua de Paste si colorate in rosu pentru a simboliza bucuria Pastelui. Acest obicei exista si in bisericile orientale si se crede ca are origini pagane. Oul este simbolul renasterii la inceputul primaverii.

Iepurele de Paste

Iepurele de Paste aduce ouale, motiv pentru care acestea sunt ascunse intr-un cuib sau in gradina. Iepurele este un simbol pagan al fertilitatii.

Handbal

In Franta, jocul de handbal era una dintre distractiile de Paste, fiind practicat si in Germania. Se crede ca mingea reprezinta soarele, despre care traditia spune ca face trei salturi pe cer inainte de a rasari in dimineata de Paste. Episcopii, preotii si calugarii se jucau cu mingea in timpul saptamanii de Paste. Acest lucru se numea libertas Decembrica, deoarece, in vremuri de demult, in luna decembrie stapanii, slujitoarele, slujitorii si ciobanii se jucau cu mingea impreuna. Si in Anglia, jocul de handbal era un sport preferat de Paste. Dupa sfarsitul jocului si a dansului era organizat un banchet.

Barbatii si femeile

In Lunea Pastelui, femeile aveau dreptul de a-si lovii sotii, in ziua de marti sotii isi loveau sotiile, precum si servitorii isi certau stapanii in decembrie. In partile nordice ale Angliei, barbatii organizeaza o parada pe strazi in Duminica Pastelui si isi cer dreptul de a ridica fiecare femeie de trei ori de pe pamant, primind ca plata un sarut sau o moneda. In ziua urmatoare, femeile procedeaza in acelasi fel cu barbatii. In Neumark (Germania), in ziua de Paste, servitorii bat servitoarele cu nuiaua; luni servitoarele bat barbatii. Aceste obiceiuri au probabil origini pagane.

Focul de Paste

Focul de Paste este aprins in varful muntilor (Muntele Pastelui,Osterberg) si trebuie sa provina dintr-un foc nou, facut prin frecarea a doua lemne (nodfyr); acest obicei are origini pagane si simbolizeaza victoria primaverii asupra iernii. Episcopii au emis edicte severe impotriva focurilor de Paste, considerate un sacrilegiu, dar nu au reusit sa impiedice peste tot practicarea acestui obicei. In unele locuri, in focul de Paste era aruncata o figurina, care simboliza iarna, dar pentru crestinii de pe malurile Rinului, din Tirol si Boemia reprezenta Iuda tradatorul.

Procesiuni si treziri

In Puy, Franta, din vremuri imemoriale pana in secolul al zecelea se obisnuia, atunci cand un preot lipsea din cor in timpul primului psalm al utreniei, ca unii dintre preoti si vicari sa mearga la locuinta celui absent, cantand “Haec Dies”, sa il stropeasca cu apa si sa il conduca la biserica. Ca pedeapsa, acesta trebuia sa le ofere escortelor sale micul dejun. Un obicei similar exista in secolul al cincisprezecelea in Nantes si Angers, unde a fost interzis in 1431 si 1448.

Binecuvantarea mancarii

Atat in bisericile orientale, cat si in cele latine, se obisnuieste ca preotii sa binecuvanteze mancarurile interzise in timpul Postului, in special carnea, ouale, untul si branza, pentru a putea fi consumate la masa de Paste. Conform traditiei populare, aceia care mancau inainte ca alimentele sa fie binecuvantate erau pedepsiti de Dumnezeu.

Binecuvantarea caselor

In ajunul Pastelui, casele sunt binecuvantate in memoria trecerii ingerului in Egipt si a insemnarii pragurilor cu sangele mielului pascal. Preotul parohiei viziteaza casele aflate in parohia sa; apartamentele papale sunt de asemenea binecuvantate in acea zi. Cu toate acestea, camera in care cardinalul venit in vizita il gaseste pe Papa este binecuvantata de suveranul pontif insusi.

Sporturi si sarbatori

Pentru greci si rusi, Pastele este o zi a sporturilor populare. In Constantinopol, cimitirul din Pera este un loc de intalnire zgomotos al grecilor; acolo exista muzica, dansuri si toate placerile unui loc oriental foarte popular; in orasele Rusiei se practica acelasi obicei.

informatii preluate din situl ,,ghid paste".

Un comentariu:

Popa Mihaela-Adelina spunea...

Iti multumesc pentru postare, pentru ca totul este nou pentru mine, am aflat informatii noi. Toate aceste obiceiuri si traditii mi se par foarte interesante.

Scuza-ma pentru intarzierea cu care am comentat....

Trimiteți un comentariu